Namų kvapai: ką apie juos turite žinoti?

Ar pakankamai dėmesio mes skiriame savo namų kvapui? Ar kada pagalvojai, kuo kvepia Tavo namai ir kokią reikšmę tai turi Tavo emocinei savijautai?
Namų kvapai

Ne paslaptis, kad mes labai daug dėmesio skiriame savo namų interjerui, namų dekorui ir rūpinamės, kad visi daiktai nepriekaištingai derėtų tarpusavyje. Tačiau ar pakankamai dėmesio mes skiriame savo namų kvapui? Ar kada pagalvojai, kuo kvepia Tavo namai ir kokią reikšmę tai turi Tavo emocinei savijautai?

Kvapų įtaka mūsų emocinei savijautai

Uoslė – vienas iš stipriausių žmogaus pojūčių, o kvapai yra tai, kuo mes nesunkiai galime atkurti praeitį, kurti emocijas ar net sukurti ateitį! Moksliškai įrodyta, kad net 35% to, ką užuodžiame, įsimename geriau, palyginus su 5% to, ką matome, 2% to, ką girdime, ir 1% to, ką mes liečiame. Su kvapais susiję prisiminimai tarsi atminties „dėžutėse“ mūsų smegenyse išlieka visam laikui. Kartais atrodo, jog ir šiandien gali nesunkiai „užuosti“, kaip kvepėjo tavo vaikystė, tavo gimtieji namai…

namu kvapai ir ju itaka emocinei savijautai b4442b23 namų kvapai

Pasak vieno šiuolaikiškiausių XX a. italų rašytojų Italo Calvino:

„Kvapas iškart pasako tai, ką mes turime žinoti; nėra geresnių žodžių, nėra tikslesnės informacijos už tą, kurią gauna mūsų uoslė“.

Dėl šios priežasties labai svarbu atsakingai ir tinkamai kurti savo namų kvapą.

Kokį namų kvapą pasirinkti skirtingoms namų erdvėms?

Labai svarbu suprasti, kad namų kvapas – tai ne šiaip interjero detalė, kurią renkamės dėl grožio. Namų kvapą mes turime kurti, nuosekliai pereidami iš vienos erdvės į kitą, nuo vieno aromato prie kito. Kiekviena namų erdvė yra skirtinga, todėl ir namų kvapai, pradedant prieškambariu ir baigiant miegamuoju, jose turi būti skirtingi. Tebūnie jūsų namai – tarsi įsimintina kelionė skirtingais kvapų takais!

Namu kvapas 90ad18fc namų kvapai

Prieškambaris. Čia puikiai tiks visi šilti, malonūs medienos aromatai, kurie sukurs jaukią atmosferą sugrįžus į namus, o išeinant pakvies vėl į juos sugrįžti ne tik šeimos narius, bet ir svečius.

Svetainė. Priklausomai nuo metų laiko, svetainėje puikiai tiks tiek išraiškingi rytietiški, cinamono (žiemos ir šventiniam sezonui), tiek gaivūs vaisių ir gėlių (šiltajam sezonui) aromatai. Svarbu sukurti svetingą nuotaiką savo svečiams ir geras emocijas šeimos nariams.

Virtuvė ir valgomasis. Čia reikėtų vengti aštrių kvapų, kurie sumištų ir tik dar labiau apsunkintų čia tvyrančią maisto kvapų įvairovę. Šiose erdvėse geriausiai tiks kvapus neutralizuojantys citrusinių vaisių aromatai.

Vonia ir miegamasis. Šioms namų erdvėms reikėtų skirti daugiausiai dėmesio – juk čia paprastai prasideda ir baigiasi mūsų diena. Todėl čia puikiai tiks gaivūs gėlių, atpalaiduojantys levandų aromatai, kurie padės sumažinti nerimą bei patirtą stresą ir kaskart užtikrins puikią naujos dienos pradžią.

Jeigu manote, kad sudėtinga namų kvapą išsirinkti internetu arba norite išbandyti kažką naujo, kviečiame pasinaudoti namų kvapų gidu ir sužinoti, kaip išsirinkti namų kvapą neuosčius.