Kaip dekoruoti šventinį stalą?

Šventinis stalas – ką reikėtų žinoti ir pasiruošti be rūpesčių

07Evaday stilinga fa89384e Kaledines serveteles Evaday 614596e7 Evaday 10 studijoj0391 5e2675ff Kaledos stilingai3 15ec5783 5Evaday Karaliskai 14588e9d

Evaday 10 studijoje 62296ebc EKD 001009 7 0987349d EKD 001009 8 b73a33eb 04Evaday glamzytos kaledos 521a3533 Auksines dekoruotos zvakes Stalo Studija bcb36a53

Tad kaip reikėtų puošti stalą, prie kurio praleisime ilgą Kūčių vakarą ir dar ilgesnį Kalėdų rytą?

Kaip ir kiekvienais metais, modernus stalo dekoras išlieka populiarumo viršūnėse. Tikslios formos, vienspalviai ir švarūs paviršiai, minimalizmas ir paprastumas, kiekvienais metais vis dar išlieka stilingas stalo dekoro sprendimas. Pasirinkus šią stilistiką, reikėtų vengti staltiesių su gausybe detalių ar dekoracijų, taip pat nesirinkti itin ryškių spalvų stalo dekoro detalių ir neapkrauti stalo erdvės. Modernus stilius mėgsta paprastumą ir estetiką. Norint sukurti daugiau jaukumo, reikėtų pagalvoti apie senųjų tradicijų ir simbolikos įtraukimą į stalo dekorą. Kaip žinia, mūsų močiutės ne tik servetėles, bet ir staltieses išsiuvinėdavo besiruošiant didžiąjai metų šventei.  O mūsų naujiena – balta staltiesė su minimalistine ir modernaus dizaino išsiuvinėta eglišake. Išsiuvinėta šakelė yra neiššaukiančios samaninės ar rusvos spalvos, minkštų formų – ji nepastebimai įsilieja į modernų stalo dekorą ir sukuria namuose šventę. Tamsios spalvos elementai (žvakidės, augalai, vazos) – pagyvina minimalistinį stalo dekorą. Juodos ir baltos spalvos žaismas vis dar išlieka amžina nepabostančia klasika.

  Lietuvių liaudies patarlė byloja – skoniui draugų nėra. Yra sakančių, kad modernus interjeras dėl savo minimalizmo ir paprastumo yra nuobodus – jam trūksta „gyvybės“ ir žaismingumo. Įprastai modernus interjeras nebūna toks jaukus ir šiltas kaip, pavyzdžiui, „rustic“ stilius ar lino drobė. Žemiškų spalvų jaukumas, lygiai taip pat kaip ir modernus dekoras – vis dar yra populiarus stalo dekoro pasirinkimas šventiniam stalui. Čia galime stalą paversti savo fantazijų „drobe“ – drąsiai tiesti nevienspalvę staltiesę, puošti stalą įvairių formų dekoracijomis ir naudoti raštų, spalvų turinčius indus. Vis dėlto, mes patariame kuriant stalo dekorą stengtis apsiriboti 3-4 spalvom – tam, kad dekoras išliktų stilingas ir estetiškai išlaikytas. Galvojant apie „jaukų ir šiltą stalo dekorą“, mintyse iškyla tobulas tokio pasirinkimo elementas – švelni ir puri, kaip debesėlis, samaninė minkštinto lino staltiesė. Lininės medžiagos stalo dekore anaiptol nereikia bijoti – minkštinto lino staltiesė nereikalauja daug priežiūros, jos nereikia ir net negalima lyginti, užtenka lengvu rėžimu džiovinti džiovyklėje. Išlyginus minkštintą liną, jis praras debesėlio purumą ir nesukurs tokio vaizdo, apie kokį galvojome kuomet kūrėme šią staltiesę.

  Stalo dekoras turėtų tapti (jeigu dar nėra) svarbi tradicija visuose namuose. Kiekvienais metais investuojame laiko ir išteklių į pasakišką Kalėdinę eglute, dovanas, jų įpakavimą, galų gale nepagailime sau nusipirkti ir naujos suknelės ar marškinių – juk šventės! Šiame puošniame ir jaukiame švenčių paveiksle nepamirškite skirti dėmesio ir stalui, aplink kurį susiburs artimieji.

Daugiau pasirinkimo Kaldėdinio stalo serviravimui rasite www.evaday.lt

Su meile EVADAY