Stipri ir saldi vietnamietiška kava

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Vietnamietiška kava - jos skonis yra pažįstamas visiems, kurie nors kartą buvo Vietname. Ji mėgstama dėl savo stipraus ir sodraus skonio.

Vietnamietiška kava – jos skonis yra pažįstamas visiems, kurie nors kartą buvo Vietname. Ji mėgstama dėl savo stipraus ir sodraus skonio. Ji pateikiama aukščiausios klasės restoranų ir pakelės kavinių meniu. Nepriklausomai nuo kavos  puodelio  kainos, vietnamietiška kava paprastai yra labai skani ir tikrai įsimintino skonio. Vietnamietiška kava yra ne tik kava ir kondensuotas pienas. Apie paslaptis, regioninius ypatumus, receptus ir šiek tiek istorijos…

Kaip atsirado vietnamietiška kava?

1857 m. Prancūzijos misionieriams atnešus kavos gėrimo kultūrą į Vietnamą, šalyje prasidėjo nauja era. Kava giliai ir glaudžiai įsiliejo į visas socialines ir ekonomines šiuolaikinio Vietnamo gyvenimo sritis.

Šiuo metu Vietnamas užima antrą vietą po Brazilijos pagal eksportuojamus kavos kiekius. Šalis, kuri anksčiau nežinojo apie kavą, per gana trumpą laiką pavertė ją nepamainomu nacionaliniu gėrimu.

Vietnamietiška kava, sujungusi savyje palankias klimato sąlygas kartu su derlingu dirvožemiu, prancūziško stiliaus skrudinimu ir pridėjus šiek tiek tradicinio vietnamietiško originalumo, užkariavo ne tik pačius vietnamiečius, bet ir kavos pasaulį.

Prieš atsirandant kavamedžiams vietnamiečiai pirmenybę teikė išskirtinai arbatai. O atsiradus kavai, kavamedžių lapai pradžioje buvo užplikomi verdančiu vanddeniu. Tik vėliau jie atrado žadinantį kavos pupelių poveikį, išmoko jas skrudinti ar,  pačioje kavos istorijos Vietname pradžioje, tiesiog laikyti pupelę burnoje. Vėliau kavos kultūra atėjo prancūzų pavyzdžiu permalti kavos pupeles ir iš jų paruošti vietnamietišką kavą.

Vietnamietiška kava ruošiama filtruojant, apdirbant tradicinę kavą specialiu būdu – presavimo ir filtrų pagalba, kurių „protėviai“ yra vienkartiniai prancūziški filtrai.

Vietnamietiška  kava garsėja savo skonių įvairove ir turtingumu. O kuo ji skiriasi nuo labiau europietiškos kavos – vietnamietiškos kavos skonis nepamirštamas!

Iš kur atsiranda kondensuotas pienas vietnamietiškoje kavoje?

Yra bent trys teorijos apie kondensuoto pieno atsiradimą vietnamietiškoje kavoje:

Prancūziškoji versija

Prancūzai, atsinešę kavos kultūrą su savimi į Vietnamą, pastebėjo, kad sunku yra nuolat turėti šviržio pieno ir ypač jo saugojimu nuo rūgimo, ypač kai nutrūksta arba kai kuriose vietovėse visiškai nėra elektros, o kartu ir šaldytuvų. Šia prasme konservuotas kondensuotas pienas visiškai išsprendė problemą. Prancūzų rojui beliko tik išmokyti vietnamiečius gaminti batonus ir raguolius.

Šiandien garsioji kavos sostinė Dalato miestas Vietname yra mažoji Europa. Jis išsiskiria tiek prancūzišku statybos stiliumi, tiek prancūziškais delikatesais – desertais, traškiais batonėliais ir net prancūziškomis varlių šlaunelėmis.

Beje, prancūzai į Vietnamą atvežė ne tik kavos, bet ir lašinamojo preso filtrą – „Fin’ą“ kavai paruošti. Filtruotos kavos privalumus rasite straipsnyje „Filtruota kava“.

Rusiškoji versija 

Pagal vieną iš jų, SSSR tiekė humanitarinę pagalbą Vietname su kitais produktais  ir kondensuotu pienu, kurį vietnamiečiai pamėgo ir jis tapo sėkmingu tandemu su tradiciškai tamsaus prancūziško stiliaus skrudinimo kava.

Kad ir kaip ten būtų, vienas dalykas yra tikras – vietnamietiška stipri kava dera su kondensuotu pienu. Iš saldinto kondensuoto pieno sodri vietnamietiška kava tampa minkšta ir kreminė. Tokia kava Hanojuje yra geriausi greitieji pusryčiai, kuriuos papildo tik garinta ryžių bandelė.

Amerikietiškoji versija

Pagal šią versiją JAV karinės plėtros laikotarpiu tarp vietnamiečių atsirado kondensuotas pienas. Vietnamai išbandė kondensuotą pieną iš užgrobtų amerikiečių sandėlių, t.y.  amerikiečių karių raciono ir jiems tai patiko.

Kad ir kaip ten būtų, vienas dalykas yra tikras – vietnamietiška stipri kava dera su kondensuotu pienu. Iš saldinto kondensuoto pieno sodri vietnamietiška kava tampa minkšta ir kreminė. Tokia kava Hanojuje yra geriausi greitieji pusryčiai, kuriuos papildo tik garinta ryžių bandelė.

Augalinės kilmės kondensuotas pienas yra labiau paplitęs Vietname nei įprastas karvių pienas. Paprastai tai yra kokoso pienas. Svarbu pažymėti, kad toks kondensuotas pienas neturi kokoso kvapo ir skonio savybėmis praktiškai nesiskiria nuo kondensuoto pieno, pagaminto iš nenugriebto gyvūninės kilmės pieno.

Kondensuotas pienas su gyvulinės kilmės grietinėle Vietname tapo plačiai paplitęs po prekybos ryių su SSSR išsivystymo. Sakoma, kad vietnamiečiai mėgsta kondensuotą pieną GOST, tačiau paprastų prekybos centrų lentynose jis surandamas rečiau.

Be konservuoto kondensuoto pieno, sausa kokosų grietinėlė taip pat plačiai naudojama gaminant maistą Vietname. Iš jos galite greitai pasigaminti sutirštintą pieną, ištirpindami sausą kokosų grietinėlę nedideliame kiekyje vandens.

Kondensuoto pieno iš kokosų grietinėlės miltelių pranašumas:

  • Mažai kaloringas – pats kokosų grietinėlė yra gana saldi dėl juose esančių natūralių cukrų, papildomas cukrus dedamas tik užkietėjusiems smaližiams;
  • Vietnamietiška kava su kokosų grietinėlės kondensuotu pienu – ta pati kava su pienu svorio metimui;
  • Nereikalauja šaldymo – sausa kokosų pieno grietinėlė gali būti laikoma kambario temperatūroje neprarasdama skonio ir kokybės savybių;
  • Tinka žmonėms, netoleruojantiems karvės pieno baltymų, gyvūninės kilmės produktų.
  • Be viso kito, kokosų miltelių grietinėlė yra tiesiog skani!

Karšta vietnamietiška kava su kondensuotu pienu yra gaivus, skanus ir sotus gėrimas. Jis greitai atstato jėgas, o kofeino ir gliukozės derinys saldžiame kondensuotame piene suteikia energijos ir geros nuotaikos. Šis gėrimas yra ypač populiarus tarp vietnamietiškos kavos žinovų vėsiu sezonu.

Šaltinis: Udukai (https://udukai.lt/udukai-prekes/)